Ei trist historie.

Norbostad

Nordbostad førs på 1900 tallet.

Anmeldt for barnedrap.

Ei trist historie. I 1813 ble ei ungjente, Maren fra Nordbostad, anmeldt av sogneprest Qvale for å ha født barn i dølgsmål (hemmelighet).

Generelt om slike saker kan man si at ofte var det fattige ungjenter i tje­neste på gårdene - noen ganger utsatt for et utilbørlig sex-press - som havnet i uløkka og ikke visste si arme råd. Mistanke om at ei jente hadde holdt gravi­diteten skjult og hadde født alene i skogen for så i fortvilelse og sinns­forvirring å grave ned fosteret under en stein, eller sågar under kirkemuren -slike saker forekom flere ganger opp gjennom tida, men det var sjelden de førte til fellende dom. Så seint som i 1890-åra etterforsket lensmannen i Nes­na et par slike saker, som ofte hadde utgangspunkt i ondsinnet folkesnakk.

Folketrua ville ha det til at slike barn - utburder («utbol») skreik og bar seg om natta for å komme i kristen jord. I Nesna lever slike sagn om utburden flere steder.

| Svar

Nyeste kommentarer

24.09 | 16:30

Peder Tønder var min morfar. Min mor er Ingeborg, som vokste opp i dette huset på Nesta. Hun ble født i 1924, og blir snart 90 år.

02.08 | 09:51

It was very interesting for me to read about my great grandfather, Lensman Motzfeldt. My grandmother, Hilda Motzfedlt, use to tell me about living here.

10.11 | 11:27

Det var morsomt å se bildene fra den flotte turen til Lofoten! Mimre, Mimre..:)

03.06 | 00:01

Artig å lese om Peder Tønder (min morfar, og Jenny Elida (min mormor), og minn mor Ingeborg (f. 1924)(som vokste opp i "Hotellet på Nesna.