Hurtigruta kjørte i Nesnakaia:
Nybåten.

Nybåt

MS «Nordlys» var bygd i Aal-borg i Danmark og levert tils* Det Bergenske Dampskibsse­lskab i 1951. Det var det Femte»? nybygde hurtigruteskipet etter krigen.    

Seinere ble MS «Håkon Jarl» og MS «Polar-fj lys» bygd ved samme verft, og de tre  båtene var utseende-messig nokså like. MS «Nordlys» hadde 186 køyer og kunne ta 450 passa­
sjerer

Det kostet 8,5 million kroner. 20. mai 1951 ble skipet sattinn i hurtigrutefart  med avgang fra Bergen.

Da uhellet på Nesna skjedde hadde skipet kun seilt langs kysten i fire-
fem år.
 
Skipet !

Ved levering var MS «Nordlys»' tonnasje 2 162 bruttoregistertonn. 1 113 nettoregistertonn , og lasteevnen var på 550 dødvekttonn . Lasterommene lå forut, og lasting og lossing foregikk med to skipskraner med henholdsvis 3 tonns og 5 tonns løftekapasitet. Kjølerommenes volum var totalt 688 m3 . Hovedmotoren var en åttesylindret Burmeister & Wain totakts dieselmotor med ytelse 2 950  hk , noe som ga en marsjfart på 15,5 knop . Skipet hadde opprinnelig to passasjerklasser. 1. plass (1. klasse) lugarer og salonger lå midtskips, mens 2. plass lå akter. Totalt var det 186 køyeplasser ombord, og skipet var sertifisert for 450 passasjerer i kystfart. Mannskapslugarene og postkontoret lå på A-dekk forut.

MS Nordlys 1951.
Smalt i kaia.

HURTIG RUTE: M/ S «Nordlys)) smalt i kaia på Nesna. 
 

Ingen ble skadd, men en del av kaia ble ødelagt.

 

Envin­terdag på midten av 1950-tallet braste hur­tigruta MS «Nordlys» inn i kaia på Nesna.

l kaia

Det skal ha vært på nattmorran i 1955 eller 1956, tro­lig 1956, at skipet smalt inn i kaia på Nesna på nordtur.

Hurtigrutekaia på Nesna ligger værutsatt til og det hendte ofte at hurtigruta das­ket inn i kaia sidelengs. Det var så plankan på kaidekket, enkelte ganger spratt i været.Men denne gangen var det mer alvorlig.

Hurtigruta kom så langt inn at den nesten slo inn døra på gulbrygga som lå i tilknytning til kaia.

«Nå er det stengt, så nå kjæm du ikke lenger», skal ha vært ekspeditør Karolius Riksen sin tørre kommentar, da uhellet var et faktum.

 

Ingen ble skadet under hendelsen og fartøyet fikk visst nok heller ikke merkbare ødeleggelser. Men kaia ble voldsomt ødelagt og måtte repareres.

 

 

 

Skadene på Nesnakai etter at hurtigruta Nordlys kjørte i kaia.
Grunnstøtte, brant og sank.

Seinere gikk det atskillig verre for MS «Nordlys».

Grunnstøtte, brant og sank

Den gamle traveren seilte fast som hurtigrute fra 1951 til 1983, med unntak av 1982. 30. mars det året grunnstøtte MS «Nordlys» på Vetegjøgraskj-æret ved Fedje på nord-tur. Resultatet var bunnskade og lekkasje. Vel to måneder sei­nere var hun reparert og

MS «Nordlys» hadde siden 1979 tilhørt Troms Fylkes Dampskibsselskab. Den hadde fått ny farge på skorsteinen og var fra da av hjemmehørende i Tromsø, men navnet ble beholdt,

23.   februar   1983   ankom Nordlys Bergen som hurtigruteskip for siste  gang. I mai samme år ble skipet solgt til Johannes Klovning i Haugesund. Båten havnet i Stavanger og  ble   brukt  som  losjiskip under     snuoperasjonen     av boreriggen Alexander L. Kiel-fland.

Deretter hadde fartøyet et par eiere, før det i 1988 ble slept til Sarpsborg mekaniske

 verksted i Greåker for å bygges om til hotellskip. Eier var i da Bismo Engineering. I april

1988 brant båten mens den var under ombyggig.

Den ble \ kondemnert og solgt til eiere i Spania.    Da den skulle slepes til Bilbao for opphugging en månedstid seinere, sank skipet ved Texel

Skadene på kaia var omfattende.

| Svar

Nyeste kommentarer

24.09 | 16:30

Peder Tønder var min morfar. Min mor er Ingeborg, som vokste opp i dette huset på Nesta. Hun ble født i 1924, og blir snart 90 år.

02.08 | 09:51

It was very interesting for me to read about my great grandfather, Lensman Motzfeldt. My grandmother, Hilda Motzfedlt, use to tell me about living here.

10.11 | 11:27

Det var morsomt å se bildene fra den flotte turen til Lofoten! Mimre, Mimre..:)

03.06 | 00:01

Artig å lese om Peder Tønder (min morfar, og Jenny Elida (min mormor), og minn mor Ingeborg (f. 1924)(som vokste opp i "Hotellet på Nesna.