Sauraholmen.
Hvem skulle tru at her har bodd folk.

Anna Lydia fra Sauraholmen druknet på kirkeveg.


Per Andersen, den gamle husmannen og bygselbonden på Sauraholmen, had­de gitt losji til ei 27 år gammel enke Anna Lydia Johnsdatter og hennes 4 år gamle datter, Julie Jacobsdatter.

De flyttet til Sauraholmen fra Mo - ukjent av hvilken grunn, men neppe bare for å bo mer sentralt.

Den unge losjerende enka, Anna Lydia Johnsdatter, fikk en tragisk død like etterpå.
Den 17. oktober 1891 ble kirkebåten hun var med i, kastet rundt mellom Sauraholmen og Prestsjyen, og Anna druknet, 25 år gammel. Per An­dersen tok seg av barnet hennes og fostret det opp på Sauraholmen.
 

I 1906 giftet Julie seg med Jens Johansen, sønn av gårdbrukeren på går­den Enga på Hugløya. Jens og Julie kjøpte Sauraholmen og bodde her.
 

I 1909 fødte Julie ei datter som fikk navnet Jenny, men bare måndeder et­terpå døde Julie av tuberkulose. Jens solgte holmen og flyttet til Tomma i 1913.

Jentungen Jenny ble seinere gift i Sørgarden på Skjefstad - Jenny Dahl ble da hennes nav.

 

 

Holmen er veldig liten og man skulle ikke tro at det har bodd folk der-
Sauraholmen sett fra Vikholmen.
Sauraholmen.

Hvem skulle tro at det har bodd folk på denne holmen. Holmen ligger i utløpet av Lille Sjona mellom Hugla, Nesna og Handnesøya. I dag brukes holmen til beiteland for sau. til bønder fra Nesna. Der skal også finnes en vannkilde på holmen.

For noen år tilbak gikk Hurtigruta Nordnorge på grunn på en grunne ved denne holmen. Båten fikk betydelige skader, et stort hull i bunnen men kunne gå til verksted for egen maskin, etter at hullet var midlertidig tettet ved kai på Nesna.
Slik ser den ut.

| Svar

Nyeste kommentarer

24.09 | 16:30

Peder Tønder var min morfar. Min mor er Ingeborg, som vokste opp i dette huset på Nesta. Hun ble født i 1924, og blir snart 90 år.

02.08 | 09:51

It was very interesting for me to read about my great grandfather, Lensman Motzfeldt. My grandmother, Hilda Motzfedlt, use to tell me about living here.

10.11 | 11:27

Det var morsomt å se bildene fra den flotte turen til Lofoten! Mimre, Mimre..:)

03.06 | 00:01

Artig å lese om Peder Tønder (min morfar, og Jenny Elida (min mormor), og minn mor Ingeborg (f. 1924)(som vokste opp i "Hotellet på Nesna.